Reeducare pelvi-Perineala

Reeducarea pelviperineala urmărește sa restabilească controlul voluntar asupra musculaturii pelviperineale si implicit asupra sfincterelor, urinar si anal, pentru ca pacientul sa poată stăpâni senzația de urinare, pierderile involuntare dar si sa poată facilita, prin relaxare evacuarea urinei si a scaunului. Pentru aceasta trebuie sa învețe contracția musculaturii planșeului pelvin independent de alte grupuri musculare (în special de musculatura abdominală). Se începe evaluarea activității musculare iniţiale de repaus, apoi latența contracției musculare, timpul în care poate fi menținută contracția, timpul necesar pentru revenirea la nivelul de repaus, nivelul repaosului dintre contracții și peak-urile contractile și momentul apariției lor.

Biofeedback-ul este un instrument fundamental pentru reabilitarea planșeului pelvin, putând fi folosit atât pentru antrenarea mușchilor pelvini hipotoni, cât și pentru relaxarea musculaturii pelvine hipertone.

Ca principiu, biofeedback-ul perineal este o electromiografie (EMG) care măsoară activitatea electrică a mușchilor planșeului pelvin. Electrozii se pot aplica cutanat, pe perineu, sau pot fi utilizate sonde vaginale sau rectale.

Pentru pacienți, biofeedback-ul oferă un sentiment de control imediat al performanței funcționale, îmbunătățește conștientizarea proprioceptivă și senzorială a musculaturii pelvine, crescând motivarea pentru efectuarea exercițiilor.

Pentru terapeut, biofeedback-ul este o sursă valoroasă de informații obiective care pot fi documentate și oferă criterii semnificative pentru progresul și modificarea exercițiilor fizice.

Inscrie-te acum in asociație, si in calitate de membru si de profesionist sau medic specialist, vei primi invitații la webinariile si simpozioanele noastre cit si newsletter despre metode tratament si cazuri clinice discutate.